Γίνονται οι ενδοσκοπήσεις στο ιατρείο;
Όχι, οι ενδοσκοπήσεις είναι προτιμότερο να πραγματοποιούνται σε κλινική. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια και η άνεση τόσο του ασθενή όσο και του ιατρού. Οποιαδήποτε πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα και γρηγορότερα στα πλαίσια ενός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Επίσης, οι ανέσεις και τα μέσα που προσφέρει μια οργανωμένη κλινική είναι περισσότερα από αυτά που μπορεί να προσφέρει οποιοδήποτε ιδιωτικό ιατρείο.
Χρειάζεται να κάνω εισαγωγή προκειμένου να υποβληθώ σε μια ενδοσκόπηση;
Όχι. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι ενδοσκοπικές πράξεις, τόσο οι διαγνωστικές (απλή γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση) όσο και οι επεμβατικές (πολυπεκτομή, γαστροστομία, ERCP…) δεν απαιτούν εισαγωγή του ασθενή σε κλινική. Συνήθως οι ασθενείς φεύγουν περιπατητικοί λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.
Θα πονέσω γιατρέ;
Οι ενδοσκοπήσεις είναι ανώδυνες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται μέθη (χορήγηση ήπιων αναλγητικών και ηρεμιστικών ενδοφλεβίως). Όταν χρειαστεί υπάρχει η αρωγή αναισθησιολόγου. Όταν η τεχνική του ιατρού είναι καλή ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται σχεδόν τίποτα.
Πόσο κοστίζει μια ενδοσκόπηση;
Το κόστος εξαρτάται ανάλογα από την ενδοσκοπική πράξη. Επίσης, καθορίζεται από αν θα γίνει κάποια διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση, όπως π.χ. λήψη βιοψιών, εκτομή πολύποδα κτλ. Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή της κλινικής, του θεράποντος ιατρού, του αναισθησιολόγου, των βιοψιών και των υλικών που πιθανόν θα χρησιμοποιηθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βιβλιάριο του ΕΟΠΥΥ.
Με ποιες κλινικές συνεργάζεστε;
Ο ιατρός συνεργάζεται με την Βιοκλινική και την κλινική Ιπποκράτης στον Πειραιά, το Mediterraneo Hospital στη Γλυφάδα, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και την Βιοκλινική Αθηνών.
Υπάρχουν κίνδυνοι από μια ενδοσκόπηση;
Όλες οι ιατρικές πράξεις έχουν κάποιες πιθανότητες για πρόκληση ανεπιθύμητων συμβάντων ακόμα και η φλεβοκέντηση. Ευτυχώς οι ενδοσκοπικές πράξεις εμπεριέχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο πιθανών επιπλοκών, οι οποίες ακόμα και αν συμβούν αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέσα στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ανάλογα με την ενδοσκοπική πράξη ζητείστε από τον ιατρό σας να σας εξηγήσει λεπτομερώς τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανότητα πρόκλησής τους.
Υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ;
Ο ιατρός είναι συμβεβλημένος μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδοσκοπικών εξετάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ταμείο σας μέσω ΕΟΠΥΥ.