Τι είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα;

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η πρόσφατης έναρξης φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος, που μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδεις παράγοντες (βακτήρια, ιοί, παράσιτα) ή σε μολυσμένες τροφές. Τα συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν είναι διάρροιες, έμετοι, κοιλιακό άλγος, πυρετός, αδυναμία, καταβολή. Μπορεί να υπάρχει ένα μόνο σύμπτωμα, μπορεί όμως να συνυπάρχουν και περισσότερα του ενός. Συνήθως οι οξείες γαστρεντερίτιδες διαρκούν 1-5 μέρες και αυτοϊώνται, χωρίς την ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών. Κάποιες όμως φορές τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν περισσότερο χρόνο, οπότε χρειάζεται η συμβουλή ειδικού γαστρεντερολόγου.

Πότε να απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο;

Οι περισσότερες γαστρεντερίτιδες είναι αυτοπεριοριζόμενες, αθώες λοιμώξεις που δε χρειάζονται ειδική θεραπεία και δεν αφήνουν κατάλοιπα στον ασθενή. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν ενδείξεις που χρειάζονται εκτίμηση και θεραπεία. Απευθυνθείτε σε ειδικό αν έχετε ένα από τα παρακάτω:

Αν έχετε κάτι από τα ανωτέρω ο γιατρός σας θα σας εξετάσει, θα στείλει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.