Είσαι άνω των 50; Έχεις υποβληθεί σε κολονοσκόπηση;
Η προληπτική διενέργεια κολονοσκόπησης είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό καρκίνο του ανθρώπου (συνολικά σε άνδρες και γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα). Η εμφάνιση, όμως του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως και των περισσότερων μορφών καρκίνου αποτελούν μια πολυσταδιακή διαδικασία, κατά την οποία οι αρχικά ήπιες και «αθώες» βλάβες με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύουν μεταλλάξεις και τελικά μετατρέπονται σε κακοήθεις (καρκινικές) βλάβες. Έχει βρεθεί, ότι μια αρχική βλάβη (πρώιμος πολύποδας) του βλεννογόνου του παχέος εντέρου για να εξελιχθεί σε καρκίνο χρειάζεται την πάροδο περίπου μιας δεκαετίας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ελέγχοντας το παχύ έντερο με κολονοσκόπηση, να βρούμε οποιαδήποτε βλάβη υπάρχει σε πρώιμο στάδιο και να την αφαιρέσουμε σταματώντας έτσι τη διαδικασία της καρκινογένεσης. Αν όλοι οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε μια προληπτική κολονοσκόπηση μετά τα 50 τους χρόνια, θα μπορούσαμεσχεδόν να εξαλείψουμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πολυσταδιακή διαδικασία καρκινογένεσης στο παχύ έντερο
Η διαδικασία μετατροπής μιας απλής βλάβης (πολύποδα) σε καρκίνο ακολουθεί τα παρακάτω βήματα:
Φυσιολογικό επιθήλιο- υπερπλαστικό επιθήλιο- πρώιμο αδένωμα (πολύποδας με χαμηλόβαθμη δυσπλασία)- προχωρημένο αδένωμα (πολύποδας με υψηλόβαθμη δυσπλασία)- διηθητικός καρκίνος- μεταστατικός καρκίνος
Αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε βλάβη πριν το διηθητικό καρκίνο, τότε μπορούμε μέσω της κολονοσκόπησης να την αφαιρέσουμε (πολυποδεκτομή) και να σταματήσουμε τη διαδικασία της καρκινογένεσης.
Έχει υπολογιστεί, ότι στις Η.Π.Α. μέσω της προληπτικής κολονοσκόπησης θα μπορούσαν να προληφθούν 150.000 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε χρόνο και 50.000 θάνατοι από αυτόν. Θεωρητικά στη Ελλάδα θα μπορούσαν να προληφθούν 7.500 περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου ανά έτος και 2.500 θάνατοι από αυτόν.
Για τους περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο παχέος εντέρου η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσουν σε προληπτική κολονοσκόπηση είναι τα 50 χρόνια. Αυτό έχει παρατηρηθεί από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες. Βέβαια, αν κάποιος έχει προδιαθεσικούς παράγοντες για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου, όπως συγγενείς με ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου, ατομικό αναμνηστικό πολυπόδων, πάσχει από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohnτότε ανάλογα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου θα πρέπει να υποβληθεί νωρίτερα σε κολονοσκόπηση.
Τι γίνεται αν η κολονοσκόπηση είναι αρνητική;
Αν κάποιος ασθενής υποβληθεί σε προληπτική κολονοσκόπηση και αυτή αποβεί αρνητική, τότε συνιστάται άλλη μια μετά από 10 χρόνια και αν και αυτή αποβεί αρνητική, τότε διακοπή της παρακολούθησης.
Τι γίνεται αν η κολονοσκόπηση είναι θετική;
Αν κάποιος ασθενής υποβληθεί σε κολονοσκόπηση και αυτή αναδείξει κάποιον πολύποδα, τότε αφαιρείται ο πολύποδας ενδοσκοπικά και στη συνέχεια ανάλογα με τον αριθμό των πολυπόδων που αφαιρέθηκαν, την ιστολογία τους, την ηλικία του ασθενούς και το ατομικό και οικογενειακό του ιστορικό επαναλαμβάνεται η κολονοσκόπηση σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ!!!