Τι είναι η νόσος του Crohn (NC);
Η νόσος του Crohnαποτελεί μια χρόνια, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, δείχνει όμως μεγαλύτερη προτίμηση στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός) και το εγγύς τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό, ανιόν). Η νόσος ανήκει μαζί με την ελκώδη κολίτιδα σε μια ευρύτερη κατηγορία φλεγμονών που καλείται Ιδιοπαθής Φλεγμονώδης Εντερική Νόσος (ΙΦΕΝ).
Ποια είναι η αιτία της NC;
Η ακριβής αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Η νόσος όπως και η ελκώδης κολίτιδα φαίνεται να είναι πολυπαραγοντική, συμμετέχοντας διάφοροι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, το κάπνισμα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και το διατεραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες δείχνει όμως ιδιαίτερη προτίμηση στους εφήβους και νέους ενήλικες. Διαδράμει με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι οι διάρροιες, το κοιλιακό άλγος, ο πυρετός, η αναιμία, η αδυναμία, καταβολή και η απώλεια σωματικού βάρους. Συχνά είναι επίσης τα προβλήματα στην περιοχή του πρωκτού σε άτομα που πάσχουν από NC, αφού περισσότεροι από 1 στους 4 θα εμφανίσει περιπρωκτικές βλάβες (αιμορροΐδες, ραγάδες, περιπρωκτικά αποστήματα, συρρίγια…). Τέλος από τη NCμπορεί να προσβληθούν και εξωεντερικά όργανα, όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, τα μάτια, το συκώτι.
Πως τίθεται η διάγνωση της NC;
Για να διαγνώσει ένας γιατρός ότι ένας ασθενής του πάσχει από τη νόσο του Crohn θα πρέπει να κάνει έναν συγκερασμό στοιχείων από το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές, ενδοσκοπικές και ακτινολογικές εξετάσεις και τα ιστολογικά αποτελέσματα των βιοψιών. Πολλές φορές είναι δύσκολο να τεθεί η διάγνωση και χρειάζεται αρκετή γνώση και εμπειρία εκ μέρους του γαστρεντερολόγου.
Υπάρχει θεραπεία για τη NC;
Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές δεν προσφέρουν μόνιμη ίαση, αλλά σα σκοπό έχουν την ύφεση της νόσου όταν κάποιος παρουσιάζει έξαρση αυτής και τη διατήρηση της ύφεσης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχει φανεί από μελέτες ότι οι ασθενείς με νόσο Crohnκαι ελκώδη κολίτιδα δεν έχουν μειωμένο μέσο όρο ζωής σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, έχουν όμως αυξημένη νοσηρότητα.
Τα διαθέσιμα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία στη νόσο crohn είναι τα κορτικοστεροειδή (από το στόματος, ενδοφλέβια ή με τη μορφή υποκλυσμών), τα παράγωγα του αμινοσαλικυλικού οξέος (5-ASA), τα ανοσοτροποποιητικά (αζαθειοπρίνη, 6 μερκαπτοπουρίνη, μεθοτρεξάτη) και οι βιολογικοί παράγοντες (Remicade, Humira, Cimzia).
Συχνά οι ασθενείς με νόσο Crohn θα χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να χειρουργηθούν. Μετά την εκτομή για αρκετά χρόνια θα τα περάσουν συνήθως χωρίς συμπτώματα. Σε αντίθεση, όμως με την ελκώδη κολίτιδα το χειρουργείο στη NCδεν αποτελεί μόνιμη θεραπευτική λύση, καθώς η νόσος μπορεί να προσβάλλει κάποιο άλλο υγιές ως τότε τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η ειδικότητα της γαστρεντερολογίας και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ξεκινήσει έναν τεράστιο αγώνα για ανεύρεση νέων πιο αποτελεσματικών θεραπειών έναντι της NC καιείναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής ασθένειας.