Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.p.);
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.p.) είναι ένα gram(-), σπειροειδούς σχήματος βακτήριο, που μπορεί ζει, αναπτύσσεται και αναπαράγεται μες στο ανθρώπινο στομάχι. Αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα μικρόβια δεδομένου, ότι έχει αποικίσει σύμφωνα με εκτιμήσεις το μισό ανθρώπινο πληθυσμό. Η προσβολή γίνεται κατά την παιδική ή νεανική ηλικία, μπορεί όμως να συμβεί και αργότερα. Οι κακές συνθήκες υγιεινής, ο συνωστισμός και συμβίωση πολλών ατόμων σε ένα σπίτι και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για τη μόλυνση ενός ατόμου από αυτό. Η μετάδοση γίνεται συνήθως από άτομο σε άτομο με την κοπρανοστοματική οδό.
Ποιες καταστάσεις και ποια νοσήματα σχετίζονται με τη λοίμωξη από H.p.;
Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνονται από το ελικοβακτηρίδιο δε θα παρουσιάσουν ποτέ τίποτα στη ζωή τους. Έχει βρεθεί όμως ότι η λοίμωξη από H.p. σχετίζεται με την πρόκληση των παρακάτω καταστάσεων:
Α) Πεπτικά έλκη (έλκη δηλαδή στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο)
Β) Αδενοκαρκίνωμα στομάχου (το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται καρκινογόνο τύπου Ι σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας).
Γ) Γαστρίτιδες (χρόνιες φλεγμονές στο στομάχι).
Δ) MALTλέμφωμα (μια ειδική μορφή λεμφώματος στομάχου).
Ε) Λειτουργική δυσπεψία (αποτελεί ένα σύνδρομο που τα άτομα που πάσχουν από αυτό έχουν δυσπεπτικά ενοχλήματα χωρίς να έχουν έλκος ή φλεγμονή στο στομάχι τους).
ΣΤ) Σιδηροπενική αναιμία (αναιμία από έλλειψη σιδήρου).
Ζ) Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα (μια νόσος του αίματος).
Πως γίνεται η διάγνωση του ελικοβακτηριδίου;
Η ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους επεμβατικές ή μη. Όλες οι μέθοδοι έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και καμία δεν είναι 100% ακριβής, γι’αυτό το λόγο πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικό γαστρεντερολόγο που θα σας προτείνει την ενδεδειγμένη μέθοδο και θεραπεία σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος. Οι πιο συνήθεις μέθοδοι είναι οι παρακάτω:
Ποιοι θα πρέπει να εξετάζονται για πιθανή λοίμωξη από H.pylori;
Δεν υπάρχει οδηγία από καμία γαστρεντερολογική εταιρία που να λέει ότι θα πρέπει να γίνει ευρύς προληπτικός έλεγχος στο γενικό πληθυσμό για ανίχνευση και εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Σύμφωνα όμως με ομάδα ειδικών (MaastrichtConsensusIV) οι παρακάτω κατηγορίες ασθενών θα πρέπει να ελέγχονται και να θεραπεύονται για το H.pylori.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την εκρίζωση του ελικοβακτηρίου;
Όταν κάποιος βρεθεί θετικός για το ελικοβακτηρίδιο θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική θεραπεία για την εκρίζωσή του. Σήμερα οι θεραπείες συνίστανται στη χρήση 3 αντιβιοτικών και ενός φαρμάκου προστατευτικού για το στομάχι (PPI).Για το κατάλληλο σχήμα και χρονικό διάστημα λήψης των αντιβιοτικών απευθυνθείτε αποκλειστικά στον Ειδικό Γαστρεντερολόγο σας.
Θα πρέπει να ελεγχθώ μετά τη θεραπεία;
Ναι. Μετά τη λήψη θεραπείας εκρίζωσης πρέπει να ελεγχθείτε για την αποτελεσματικότητα ή όχι του σχήματος που πήρατε. Ακόμα και τα πιο σύγχρονα σχήματα θεραπείας έχουν αποτελεσματικότητα 80-85%. Ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο και χρονική περίοδο επανελέγχου, καθώς και το επόμενο σχήμα σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης θεραπείας. Αποτελεί σοβαρή ιατρική παράλειψη ο μη έλεγχος αποτελεσματικότητας της θεραπείας εκρίζωσης.