Τι είναι τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου;
Τα εκκολπώματα αποτελούν μικρά σακουλάκια του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Το τοίχωμα του εντέρου μας αποτελείται από τέσσερις στιβάδες (χιτώνες), το βλεννογόνιο, υποβλεννογόνιο, μυικό και ορογόνο χιτώνα. Όταν για κάποιο λόγο υπάρχουν συνθήκες αυξημένης πίεσης στον αυλό του εντέρου, όπως π.χ. στη δυσκοιλιότητα, τότε μπορεί να σχηματιστούν μικρές προπέτειες (κήλες) των δυο πρώτων χιτώνων (βλεννογόνιου και υποβλεννογόνιου) μέσα στον τρίτο χιτώνα (μυικός). Τα εκκολπώματα αποτελούν πολύ συνηθισμένο εύρημα της κολονοσκόπησης σε άτομα που διαβιούν στο δυτικό κόσμο (Ευρώπη και Αμερική). Μελέτες έχουν δείξει ότι εκκολπώματα έχουν ως και το 50% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία εκκολπωμάτων;
Έχει παρατηρηθεί ότι οι προδιαθεσικοί παράγντες για τη δημιοργία εκκολπωμάτων είναι η προχωρημένη ηλικία, η πλούσια δίαιτα σε κρέας και λίπη, η φτωχή δίαιτα σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, η διαβίωση σε μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου και η παρουσία παθήσεων του συνδετικού ιστού (σκληρόδερμα, σύνδρομο Marfanκ.ά.).
Ποια τα συμπτώματα των εκκολπωμάτων;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που έχουν εκκολπώματα είναι εντελώς ασυμπτωματική.Έχει βρεθεί από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, ότι το 80% των ατόμων με εκκολπώματα δεν έχουν ή δε θα έχουν ποτέ στη ζωή τους συμπτώματα και η ανεύρεση των εκκολπωμάτων σε μια κολονοσκόπηση είναι τυχαίο εύρημα και χωρίς ιδιαίτερη κλινική σημασία. Το 20% όμως μπορεί να παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα ή επιπλοκή των εκκολπωμάτων. Τότε λέμε ότι ο ασθενής πάσχει από επιπλεγμένη εκκολπωματική νόσο. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η φλεγμονή των εκκολπωμάτων (οξεία εκκολπωματίτιδα), η διάτρηση (ρήξη δηλαδή κάποιου εκκολπώματος, που μπορεί να προκαλέσει απόστημα ή περιτονίτιδα), απόφραξη του εντερικού αυλού (ειλεός), αιμορραγία του γαστρεντερικού από εκκολπώματα. Όταν κάποιος ασθενής εμφανίσει μια από αυτές τις επιπλοκές συνήθως θα υποφέρει από πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και συνήθως στον αριστερό λαγόνιο βόθρο, από πυρετό, διάρροια και πιθανόν από αιμορραγικές κενώσεις. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα επισκεφθείτε αμέσως ειδικό γαστρεντερολόγο.
Ποια η θεραπεία των εκκολπωμάτων;
Τα άτομα που έχουν εκκολπώματα αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα (που είναι η πλειοψηφία) δεν έχουν ανάγκη καμίας θεραπείας, παρά μόνο διατροφής πλούσιας σε φυτικό υπόλειμμα (φρούτα, λαχανικά και όσπρια). Από αυτούς που θα παρουσιάσουν συμπτώματα ή επιπλοκές ο ειδικός θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία ανά περίπτωση.
Έχετε κατά νου ότι τα εκκολπώματα δεν προδιαθέτουν σε καρκίνο παχέος εντέρου.