Η αναιμία είναι η συχνότερη αιματολογική διαταραχή του ανθρώπου και συνίσταται στη μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης. Η συχνότερη μορφή είναι η σιδηροπενική αναιμία, η αναιμία δηλαδή που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Υπάρχουν όμως μορφές αναιμίας που οφείλονται σε έλλειψη και άλλων συστατικών, όπως του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12, καθώς και άλλα είδη αναιμίας που οφείλονται σε παθήσεις του αιμοποιητικού συστήματος.
Σιδηροπενική αναιμία: παρατηρείται μείωση του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης. Οι συχνότερες αιτίες σιδηροπενικής αναιμίας είναι η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από τις τροφές και η απώλεια αίματος από κάποιο σύστημα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η συχνότερη αιτία είναι η απώλεια αίματος από την έμμηνο ρύση. Για τους ενήλικες άνδρες και τις γυναίκες μη αναπαραγωγικής ηλικίας η συχνότερη αιτία αναιμίας αποτελεί η χρόνια απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σύστημα. Οι ασθενείς με χρόνια σιδηροπενική αναιμία πρέπει πάντοτε να υποβάλλονται σε πλήρη ενδοσκοπικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος (γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση) για τον αποκλεισμό νεοπλασμάτων του πεπτικού σωλήνα.
Αναιμία από έλλειψη βιταμίνης Β12 ή/και φυλλικού οξέος
Υπάρχουν κάποιες μορφές αναιμίας που οφείλονται στην έλλειψη δυο απαραίτητων βιταμινών για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της βιταμίνης Β12 και του φυλλικού οξέος. Η απορρόφηση και των δυο αυτών συστατικών γίνεται από το γαστρεντερικό σύστημα (στόμαχος και λεπτό έντερο). Όποτε ανευρίσκεται σε αιματολογικό έλεγχο αναιμία με έλλειψη αυτών των δυο στοιχείων είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο. Η πιθανότητα να οφείλεται η έλλειψη των βιταμινών αυτών σε γαστρεντερολογική πάθηση, που χρειάζεται ενδοσκοπικό έλεγχο είναι τεράστια!!!