Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό τμήμα του ανθρώπου, σε αντίθεση με την αιμορροϊδοπάθεια ή αιμορροϊδική νόσο, που εκδηλώνεται με πρόπτωση, αιμορραγία, πόνο ή κνησμό. Οι αιμορροΐδες αποτελούν διατεταμένα φλεβικά κανάλια και σχηματίζουν δυο πλέγματα, τον έσω και έξω αιμορροϊδικό δακτύλιο, στην έσω και έξω επιφάνεια του πρωκτικού σφιγκτήρα αντίστοιχα.
Ποια είναι η κατάταξη της αιμορροϊδικής νόσου;
Παραδοσιακά οι αιμορροϊδοπάθεια διακρίνεται σε τέσσερις βαθμούς:
α) 1ου βαθμού, όπου οι αιμορροΐδες αιμορραγούν κατά την κένωση
β) 2ου βαθμού, όπου οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση, αλλά επανέρχονται στη συνέχεια αυτόματα.
γ) 3ου βαθμού, όπου οι αιμορροΐδες προπίπτουνδιαμέσω του πρωκτικού καναλιού ανά πάσα στιγμή, ιδίως κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται με ειδικό δακτυλικό χειρισμό από ειδικό γιατρό.
δ) 4ου βαθμού, όπου οι αιμορροΐδες προπίπτουν μόνιμα και δεν ανατάσσονται χειροκίνητα.
Ποια είναι η συμπτωματολογία της αιμορροϊδικής νόσου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, ότι οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζουν στην περιοχή του πρωκτού αποτελεί πρόβλημα των αιμορροΐδων και προσέρχονται στο γιατρό λέγοντας «γιατρέ έχω αιμορροΐδες». Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα, το παραπάνω όμως δεν είναι αληθές, διότι υπάρχουν αρκετά νοσήματα του πρωκτού, που δεν είναι αιμορροϊδοπάθεια, αλλά κάτι διαφορετικό (π.χ. ραγάδα δακτυλίου, περιπρωκτικό απόστημα, συρίγγιο κ.ά.). Τα συνήθη συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου είναι η ανώδυνη αιμορραγία στο τέλος της κένωσης ενός συνήθως δυσκοίλιου ατόμου, η παρουσία κνησμού στην περιοχή και η αίσθηση ξένου σώματος ή παρουσίας εξογκώματος στην περιοχή του πρωκτού από την προπίπτουσα αιμορροΐδα. Ο πόνος δεν είναι σύνηθες σύμπτωμα, εκτός αν η αιμορροΐδα έχει θρομβωθεί. Πάντως οποτεδήποτε νιώσετε ενόχληση στην περιοχή καλό είναι να επισκεφθείτε γαστρεντερολόγο και ποτέ μην αποδώσετε από μόνοι σας την παρουσία αίματος στα κόπρανα σε αιμορροϊδοπάθεια, γιατί μπορεί να κρύβεται άλλη σοβαρότερη πάθηση του γαστρεντερικού πίσω από το σύμπτωμα αυτό.
Πως γίνεται η διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου;
Η διάγνωση της αιμορροϊδικής νόσου γίνεται είτε με πρωκτοσκόπηση ή με αναστροφή του κολονοσκοπίου κατά τη διάρκεια μιας ορθοσιγμοειδοσκόπησης. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι αδύνατον να επισκοπηθούν με γυμνό οφθαλμό.
Ποια είναι η θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;
Τρεις κατηγορίες θεραπειών υπάρχουν για τις αιμορροΐδες: τα συντηρητικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ειδική διατροφή, υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και φαρμακευτική θεραπεία, οι ενδοσκοπικές μέθοδοι, με τις οποίες ο γαστρεντερολόγος επεμβαίνει τοπικά στον έσω αιμορροϊδικό δακτύλιο και οι χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης. Ο γιατρός σας ανάλογα με το βαθμό των αιμορροΐδων που έχετε και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς θα σας συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.
Τελευταία έχει αναπτυχθεί μια νέα ενδοσκοπική τεχνική επανόρθωσης και αποκατάστασης των αιμορροΐδων, που πραγματοποιείται από ειδικούς γαστρεντερολόγους, ονομάζεται ενδοσκοπικήαπολίνωση αιμορροΐδων με πολλαπλούς δακτυλίους(hemorrhoidrubberbandligation) και έχει θεαματικά αποτελέσματα για αιμορροϊδοπάθεια δευτέρου και τρίτου βαθμού.
Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής συγκρινόμενης με τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι η ελάχιστη επεμβατικότητα της μεθόδου, η ταχύτητα, η μεγαλύτερη ασφάλεια, οι λιγότερες επιπλοκές, η αυξημένη αποτελεσματικότητα και το μικρότερο κόστος.
Ο ασθενής τοποθετείται στο εξεταστικό κρεβάτι ξαπλωμένος στο αριστερό του πλάι, όπως στην κολονοσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με τη βοήθεια εύκαμπτου κολονοσκοπίου. Η προετοιμασία του εντέρου γίνεται κατά περίπτωση ανάλογα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός, ενώ θα πρέπει να έχει αποφευχθεί και η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη και τα αντιπηκτικά τις τελευταίες πέντε μέρες. Ένα μικρό κυλινδρικό εξάρτημα μήκους περίπου 15 χιλιοστών το οποίο φέρει στην εσωτερική του περιφέρεια τοποθετημένους εκ των προτέρων (προφορτωμένους) καθ’ έκταση ελαστικούς δακτυλίους εφαρμόζεται στην άκρη του ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο με το κυλινδρικό εξάρτημα εισάγεται στον πρωκτό και μετά από αναρρόφηση, ένα τμήμα ή και όλος ο αιμορροϊδικός ιστός παγιδεύεται μέσα στον κύλινδρο. Τότε ο γιατρός απασφαλίζοντας τον κατάλληλο μηχανισμό, πυροδοτεί την απελευθέρωση του πρώτου ελαστικού δακτυλίου. Δημιουργείται έτσι μια σφιχτή θηλιά στην βάση της παγιδευμένης αιμορροΐδας που παίρνει πλέον την μορφή μιας μικρής μπάλας. Αυτό ονομάζεται στην ιατρική ορολογία απολίνωση του αιμορροϊδικού ιστού. Η διαδικασία συνεχίζεται με την απελευθέρωση και των υπόλοιπων αναγκαίων δακτυλίων. Μερικές ημέρες μετά λόγω της ισχαιμίας προκαλείται ατροφία, ακολουθεί νέκρωση και τέλος απόπτωση του αιμορροϊδικού ιστού. Οι μικρές πληγές που μένουν επουλώνονται γρήγορα. Μπορεί να χρειασθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών μια επανάληψη της διαδικασίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί τυχόν υπολειμματικός αιμορροϊδικός ιστός.
Η μέθοδος είναι σχεδόν ανώδυνη, ενώ η πιθανότητα αναπάντεχων συμβάντων είναι πολύ μικρή (<1%).
Ο ιατρός είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και εκτελεί τη συγκεκριμένη τεχνική σε ιδιωτικές κλινικές.