Τι είναι η κολονοσκόπησηcolonoscopisi 2

Η κολονοσκόπηση περιλαμβάνει τον έλεγχο με άμεση όραση του βλεννογόνου ολόκληρου του παχέος εντέρου. Γίνεται με ένα μακρύ, εύκαμπτο σωλήνα που καλείται κολονοσκόπιο. Το κολονοσκόπιο προωθείται από τον πρωκτό σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου και η εικόνα της εσωτερικής επιφάνειας (βλεννογόνος) μεταφέρεται σε οθόνη τηλεόρασης. Με την κολονοσκόπηση αναγνωρίζονται βλάβες του βλεννογόνου (π.χ. πολύποδες, καρκίνος, έλκη, φλεγμονή, εκκολπώματα…) και λαμβάνονται βιοψίες για ιστολογική εξέταση. Η λήψη βιοψιών είναι ανώδυνη. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορεί να γίνουν ορισμένες ενδοσκοπικές θεραπείες, όπως η αφαίρεση πολυπόδων με τη βοήθεια βρόγχου πολυπεκτομής.

 Πως γίνεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση γίνεται συνήθως μετά από χορήγηση ελαφράς μέθης (με ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων), είναι σχεδόν ανώδυνη εξέταση, ασφαλής και διαρκεί συνήθως από 15-30 λεπτά.

colonoscopisi 3Πότε ο γιατρός μας συστήνει να κάνουμε κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση συστήνεται από το γιατρό είτε για προληπτικούς λόγους ή για τη διερεύνηση κάποιων συμπτωμάτων, όπως είναι η χρόνια διάρροια, το χρόνιο κοιλιακό άλγος, η αιμορραγικές κενώσεις κ.α.


Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για την κολονοσκόπηση

Η σωστή προετοιμασία πριν την κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη, ώστε το εσωτερικό του εντέρου να καθαριστεί πλήρως και ο γιατρός να μπορεί να επισκοπήσει με κάθε λεπτομέρεια τον εντερικό βλεννογόνο. Αν δε γίνει σωστός καθαρισμός, κόπρανα θα παραμείνουν εντός του εντερικού βλεννογόνου, η όραση θα είναι δυσχερής και βλεννογονική παθολογία μπορεί να χαθεί. Επίσης, η εξέταση μπορεί να αναβληθεί ή να χρειαστεί να επαναληφθεί. Για το λόγο αυτό ακολουθείστε πλήρως τις οδηγίες προετοιμασίας που σας έδωσε ο γιατρός σας.

kolonoskopisi