Τι είναι η γαστροσκόπηση
Η γαστροσκόπηση ή αλλιώς ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού ή οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε το ανώτερο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή τον οισοφάγο, το στόμαχο και το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου, που καλείται δωδεκαδάκτυλο. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν λεπτό εύκαμπτο σωλήνα που στην άκρη του έχει φακούς και φωτεινή πηγή και ονομάζεται γαστροσκόπιο, προκειμένου να μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού των οργάνων αυτών σε μια οθόνη.
Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται για να διερευνηθούν συμπτώματα, που προέρχονται από το ανώτερο γαστρεντερικό, όπως επιγαστραλγία, οπισθοστερνικός καύσος (καούρες), ερυγές (ρεψίματα), ξινίλες, αναγωγές, δυσφαγία, ναυτία, έμετοι, κόμπιασμα κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης μπορεί να ληφθούν βιοψίες από τον βλεννογόνο των εξεταζομένων οργάνων και να σταλούν για παθολογοανατομική εξέταση (ειδική εξέταση στο μικροσκόπιο). Επίσης, μπορεί να γίνει εξέταση για την παρουσία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός μικροβίου που ενοχοποιείται για την πρόκληση διαφόρων παθήσεων, όπως είναι το πεπτικό έλκος και ο γαστρικός καρκίνος.
Με την βοήθεια της γαστροσκόπησης μπορούμε επίσης να θεραπεύσουμε κάποιες καταστάσεις όπως να σταματήσουμε μια αιμορραγία (γαστρορραγία), να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο που από ακούσια κατάποση βρέθηκε μέσα στο στομάχι (οδοντοστοιχία, κέρματα κ.α.), να αφαιρέσουμε ένα πολύποδα.
Τέλος, με τη βοήθεια μιας γαστροσκόπησης μπορούμε να προβούμε σε πιο περίπλοκες επεμβάσεις, όπως να τοποθετήσουμε ένα οισοφαγικό stent, να διανοίξουμε μια στένωση με μπαλόνι, να κάψουμε τον παθολογικό οισοφάγο Barrett, να τοποθετήσουμε μια ενδοσκοπική γαστροστομία.
Ποια είναι η προετοιμασία για μια γαστροσκόπηση
Πως γίνεται η γαστροσκόπηση
Αφού ο γιατρός σας καταγράψει πλήρως το ιστορικό σας και δει τις εξετάσεις σας, στη συνέχεια θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη φύση της εξέτασης. Κατόπιν θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε αν έχετε τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε αναπαυτικά στο εξεταστικό κρεβάτι στο αριστερό σας πλάι. Η νοσηλεύτρια θα ψεκάσει το λαιμό σας με ένα τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαίνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο για την προστασία του ενδοσκοπίου από δάγκωμα. Στη συνέχεια μέσω ενός φλεβοκαθετήρα, που θα σας έχει τοποθετηθεί στο χέρι θα χορηγηθεί ήπια ενδοφλέβια μέθη. Επίσης, θα σας τοποθετηθεί ένα μανταλάκι στο δείκτη του δεξιού σας χεριού, ώστε να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο από τη μύτη. Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στο φάρυγγα και από εκεί στον οισοφάγο, στο στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο. Αναπνέετε αργά και βαθειά από το στόμα. ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ αν σας δημιουργηθεί ένα ψευδές αίσθημα πνιγμού. Το ενδοσκόπιο περνά από την οδό που περνά η τροφή και όχι από την αναπνευστική. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 5-15 λεπτά. Όταν ο γιατρός αποσύρει το όργανο και αφαιρέσει το επιστόμιο μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι μόνος σας, παρά μόνο μετά από εντολή του ιατρού ή της νοσηλεύτριας. Ο φλεβοκαθετήρας θα αφαιρεθεί μόνο όταν είστε έτοιμος να φύγετε για το σπίτι.
Τι γίνεται μετά την εξέταση
Θα παραμείνετε για κάποιο μικρό διάστημα στο χώρο της ανάνηψης μέχρι να περάσει η επήρεια της μέθης. Πολύ σπάνια μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενοχλήματα όπως, ένα «φούσκωμα» στην κοιλιά, που οφείλεται στον αέρα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή κάποια ενόχληση στον λαιμό. Ο γιατρός θα σας δώσει την έκθεση της γαστροσκόπησης και θεραπευτικές οδηγίες.
Μη φάτε και μην πιείτε τίποτα για την επόμενη 1 ώρα.
Αν έχει χρησιμοποιηθεί μέθη μην οδηγήσετε και μην πάτε στη δουλειά την υπόλοιπη μέρα.
Μην καταναλώσετε οινοπνευματώδη για ένα 24ωρο.
Φροντίστε να συνοδεύεστε από κάποιον ενήλικα. Θα φροντίσει να σας μεταφέρει τις οδηγίες του γιατρού που πιθανόν η μέθη σας αποτρέπει να παρακολουθήσετε, θα φροντίσει για τυχόν διαδικαστικά ζητήματα και τέλος θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή σας.
Σημαντική υπενθύμιση:Τα παραπάνω είναι γενικές πληροφορίες και οδηγίες. Δεν αντικαθιστούν τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες που θα δώσει ο δικός σας γιατρός.